SOLARNA PEĆNICA PREMIJERNO

Na upravo održanom Beogradskom danu sunca na Adi Ciganliji, premijerno je predstavljena i SunChief - solarna pećnica čiju je proizvodnju Metalac Posuđe započelo u 2009. godini po američkom patentu. I pored oblačnog vremena, koje nije dozvolilo praktičnu demonstraciju rada i mogućnosti solarne pećnice, posetioci su bili veoma zainteresovani za način funkcionisanja, temperaturu koju može da dostigne, materijale od kojih je izrađena, težinu i održavanje.

Beogradska manifestacija održana je povodom Evropskih dana sunca, u organizaciji Centra za promovisanje, razvoj i primenu obnovljivih izvora energije. Manifestacija ima široko izraženi edukativni karakter, posebno kada su u pitanju mladi, približavajući im načine korišćenja solarne energije i potrebu proaktivnog odnosa prema zaštiti životne sredine.

Oko 20 izlagača predstavilo je, između ostalog, fotonaponske panele, solarne kolektore, toplotne pumpe tipa voda-voda i vazduh-voda, vetrogeneratore, ekološke energente za dobijanje toplotne energije, solarne bojlere, solarne roštilje, itd.

Što se SunChef solarne pećnice tiče, njena promotivna kampanja će biti nastavljena na manifestacijama i festivalima na otvorenom, kako bi se uz demonstarciju pripremanja hrane pokazale sve mogućnosti "kuvanja na sunce", štednje energije i utacaj na zaštitu životne sredine.