Vreme prosečnosti je iza nas

Panel industrija 4.0 – nova industrijalizacija Srbije, 10. oktobar 2018, „Metalac“, Gornji Milanovac

VREME PROSEČNOSTI JE IZA NAS

Budućnost  je odavno počela i nije pitanje hoćemo li, jer ko neće – nestaće sa scene. Štagod radili neophodno je da u istom vozu budu država, biznis i akademska zajednica. Hitno nam treba startegija nove industrijalizacije Srbije. Model i put Srbija treba da odredi po svojoj meri. Neophodno je promeniti poslovnu kulturu.  Potrebni su nam nadprosečni stručnjaci jer ljudi završavaju posao a ne tehnologija.

 

 


Bili su ovo samo neki od imperativa oko kojih su se, 10. oktobra u Kompaniji Metalac, složili  predstavnici  Mašinskog fakultet Univerziteta u Beogradu, Privredne komore Srbije, ministarstva privrede, mejdunarodni eksperti, najšire rukovodstvo Metalca i predstavnici kompanija  iz Beograda, Užica, Kragijevca, Požege, Niša, Gornjeg Milanovca…. Cilj Panela je bio da se  kroz dijalog prepoznaju prioriteti, ključni izazovi i mogućnosti u kreiranju strateških pravaca za primenu modela Industrije 4.0. Ipak, realno,  kako reče dekan mašinskog fakulteta Prof dr. Radivoje Mitrović i ovaj 11. panel je pokušaj da virus širimo na milion adresa dok ne napravimo sistem za implementaciju Industrije 4.0.  Jer glavni izazov je: kako da ne budemo jeftina radna snaga u konceptu periferne evropske proizvodnje nego da se u okviru evropskog koncepta  izborimo da budemo niša u kojoj caruju vrhunske tehnologije.
Nije zato čudno što je, otvarajući Panel industrija 4.0 – nova industrijalizacija Srbije, predsednik kompanije Metalac Dragoljub Vukadinović  prognozirao da uspeh skupa obezbedjuje upravo izuzetno važna tema  i to  što o njoj govore stručnjaci i medju predavačima i medju slušaocima.

 
Inoviraj, automatizuj, digitalizuj, poveži se,  ili nestani


A da smo pred životnim izborom tj. da izbora baš i nema,  podsetio je profesor Ekonomskog fakulteta Dragan Djuričin,  naglasivši suštinsku promenu paradigme: inoviraj, automatizuj, digitalizuj, poveži se,  ili nestani. U tom imperativu, koji je i šansa i pretnja, uspeće oni koji umeju da koriste novo planetarno slobodno dobro – „mobilnost“.  Na planeti postoji 8,5 milijardi uređaja povezanih razmenom digitalnih podataka i zadataka – od mobilnih telefona, pametnih kućnih aparata do  fabričkih mašina.  Ko ne bude što pre uskočio u voz ove 4.0 industrijske revolucije nestaće sa scene.
- Posle 2008. godine stvari su se dramatično promenile. Neoliberalni model je prevaziđen i Srbija to mora da prihvati. Sa industrijom 4.0 dobili smo kvantni skok mogućnosti. Nove tehnologije su donele aplikacije koje integrišu glavne karakteristike  tradicionalnih informatičkih alata. A osim toga, imajmo na umu predviđanja koja kažu da će 2050. godine 80% stanovništva sveta živeti u 80 megalopolisa. Dakle, menjajmo se ili ćemo nestati – bio je direktan profesor Djuričin.


Država, biznis i nauka moraju biti u istom vozu


Disruptivne inovacije su, naime,  toliko velike i iznenadne da mogu da unište granske lidere. Preduzeća moraju imati fokus na potrošače; zatim automatizaciju  procesa jer je sve teže zadržati ljude; moraju se povezivati  sa drugima i smanjivati troškove.U industriji 4.0 neophodno je digitalno razmišljati.  Proširio se i domet odlučivanja jer promene u lancu vrednosti su se već desile,  ali  ostale promene se ne mogu desiti bez države – i to inteligentne države, koja je sposobna da kreira pametan regulatorni okvir koji će omogućiti sigurnost i bezbednost.
Gde je u svemu tome Srbija? Prema rečima profesora Vidosava Majstorovića sa Mašinskog fakulteta, mi smo u četvrtoj, poslednjoj grupi od 80 analiziranih zemalja sveta, koje sprovode digitalnu transformaciju ...  Lideri  su Švajcarska, Nemačka, SAD, Japan ...  U ovom trenutku 12 zemalja imaju nacionalne programe za Industriju 4.0, a Mašinski fakultet je od 2016. godine počeo intenzivno da širi priču o tome,  istakao je Majstorović,  govoreći o  Završnom dokumentu INDUSTRIJA 4.0 I NOVA INDUSTRIJALIZACIJA SRBIJE, proizašlom sa junske Konferencije održane u Beogradu pod naslovom:   The 3rd USA-EU-Japan-Australia-Serbia Manufacturing Summit. Osim Majsorovića, ovaj dokument potpisuju  Prof. dr Dragan Đurđanović, Prof. dr Radivoje Mitrović i Prof. dr Jun Ni.
I mada je istina da lideri u Industriji 4.0 planiraju na desetine milijardi eura ulaganje u digitalnu transformaciju do 2020. godine,  za razliku od Srbije koja još nije definisala strategiju – ohrabrujuće je delovalo izlaganje Carsten Vollrath, SWISS IPG Partners Group AG  koji je govorio upravo o iskustvima globalnih  lidera u ovoj oblasti  - Švajcarskoj, Nemačkoj i Austriji.
- Zemljama koje su danas globalni lideri u ovoj oblasti najveću prednost daje to što su krenule rano– neke pre 10 godina. I ništa drugo.  Njihovi modeli se razlikuju, ali je izvesno da je za digitalizaciju industrije neophodan blizak savez nauke, privrede, politike, udruženja, poslovnih industrijskih unija. I svima zajedničko i najvažnije da su razvijali kompetencije, veštine i biznis modele – jer ne završava posao tehnologija već ljudi.  Srbija mora najpre da odredi oblasti delovanja; identifikuje industrijskog partnera  i ključnu grupu malih i srednjih preduzeća, tehnološkog partnera, da ih umreži sa univerzitetima, poslovnim udruženjima, stručnjacima i konsultantima  kroz tkz.  digitalne laboratorije. Kroz te laboratorije će se,  uz zajednički rad i povezivanje sa međunarodnim partnerima za 6 do 9 meseci razviti model koji će implementirati kao demonstracioni model digitalne transformacije u lancu vrednosti. .... Srbija  ne treba da kopira, već da traži svoj put -  rekao je Carsten Vollrath, čije je operativno iskustvo veliko.


Koliko smo daleko od nove industrijske politke 

 
Jedno je sigurno, naš ukupni poslovni model mora da se promeni, smatra Miroslav Lutovac,  direktor sektora industrija PKS. Zato je važno ne samo  da budemo dobro informisani i da ispratimo primere za ugled – kako u svetu, tako i kod nas, gde kompanije poput Metalca, ali i manje, već čine krupne korake.
Katarina Obradović, pomoćnik ministra privrede je napomenula da ni vladinim resorima ne ide lako čitav proces prepoznavanja ključnih oblasti i modela za proces Idustrije 4.0. Izvesno je samo da je neophodan dogovor države, nauke i biznisa. Zato se prešlo na izradu Strategije pametne specijalizacije –sa ciljem da se otkrije koje su to stvarne potrebe razvojno orjentisanih preduzeća, da bi  Ministarstvo osmislilo novu industrijsku politiku. A ona treba da bude jedan realan, dakle izvodiv i održiv  plan.
I tako, Konferencija je pokazala da nije problem poznavanje novih pojmova i nove prakse izražene  novim jezikom: Internet of things, Big data, Edge Computing, 5G, Block chain, Artificial inteligence,  Virtual reality VR,  Augmented reality, Chat botovi, Digitalna transformacija...  Ono što je najvažnije jasno je iskristalisano u svim prezentacijama i diskusiji koju je vodio Mihailo Vesović, iz PKS. I svi su se složili oko ključnih tačaka iz podnaslova ovog izveštaja: budućnost je već počela; ko ne uđe u vagon –nestaće; država, nauka i privreda moraju biti u istom vozu; Srbiji treba strategija nove industrijalizacije; treba nam nova poslovna kultura i trebaju nam iznadprosečna, pre svega inženjerska, znanja i kompetencije.
Jer, vredi ponoviti: glavni izazov je kako da ne budemo jeftina radna snaga u konceptu periferne evropske proizvodnje, nego da se u okviru evropskog koncepta  izborimo da budemo niša u kojoj caruju vrhunske tehnologije.

 

CILJ JE NOVA VREDNOST, A DIGITALIZACIJA JE PUT


Metalac je bio domaćin skupakao Kompanija koja već dugo godina hvata korak   sa novim trendovima.   Digitalizacija je za nas put koji treba da dovede do glavnog cilja a to je da stvorimo neku novu vrednost – rekao je Aleksandar Marković, gen. direktor Metalca a.d.  Naime, Metalac je već značajno digitalizovana kompanija, a sada je u procesu povezivanja i integrisanja svega što već ima kao i razvijanja ostalih aspekata digitalizacije. Sve to kroz tri paralelna procesa: transformaciju korisničkog iskustva; transormaciju internih procesa tj, lanca vrednosti i transformaciju poslovnog modela. I sve sa jednim ciljem: stvaranje nove vrednosti. U  tom cilju osnovano je i preduzeće Metalac digital.