Članci


 

pjakovljevic

 

Petrašin Jakovljević, generalni direktor Metalca a.d.

Odmah nakon diplomiranja na  Mašinskom fakultetu u Beogradu, Petrašin Jakovljević je 1981. godine inženjersku karijeru započeo u Metalcu. Imao je 25. godina. Ubrzo će postati jasno da život i karijeru definitivno vezuje za Gornji Milanovac, ne tako daleko od rodnog mesta, Preseka kod Ivanjice.

Za 37 godina neprestanog rada u kompaniji Metalac, Jakovljević je prešao sve stepenice, od glavnog inženjera tehnologije mehaničke obrade limova, preko prvih pozicija u tehničkoj pripremi i sektoru proizvodnje, do funkcije generalnog direktora Metalca a.d. koju je preuzeo 1. aprila 2005. godine od dugogodišnjeg prvog čoveka Metalca, Dragoljuba Vukadinovića, danas predsednika kompanije.

I nakon 13 godina na mestu generalnog direktora Metalca a.d. Jakovljević presudnim za svoj menadžerski razvoj smatra to što više od 25 godina pripada jednom izuzetnom upravljačkom timu, koji je postizao vrhunske rezultate u izuzetno teškim vremenima.

Metalac i dalje ima reputaciju zdrave srpske kompanije, čvrsto utemeljinih vrednosti koje joj pomažu da  se bori sa svim probelmima domaćeg , ali i velikih izvoznih tržišta. Zato je i jedna od najčešćih krilatica generalnog direktora Petrašina Jakovljevića bila – oslonićemo se na sopstvene snage, jer nam niko drugi ne može završiti posao nego mi sami.

Osim funkcije generalnog direktora Metalca, Jakovljević je aktivno učestvovao u radu menadžerskih i privrednih oraganizacija i asocijacija. Medju značajnijim funkcijama koje su obeležile njegovu karijeru su: predsednik je Regionalne privredne komore Kraljevo, član Skupštine i Upravnog odbora PKS,   član Udruženja korporativnih direktora, Predsednik Odbora metalne i elektro industrije, Predsednik Kluba privrednika Gornjeg Milanovca, a bio je i član UO Srpske asocijacije menadžera.  Od 2017. Godine Jakovljević je  bio predsednik Parlamenta Privredne komore Raškog i Moravičkog okruga i potpredsedmik Privredne komore Srbije.

Jakovljević je dobitnik priznanja Kapetan Miša Nastasijević i Zlatnika za preduzetničku kulturu u 2006. godini kao najbolji menadžer u regionu, kao i najvišeg priznanja opštine Gornji milanovac – Zlatne plakete ”Takovski ustanak”. Februara 2015. godine generalnom direktoru Metalca uručeno je priznanje ”Planeta biznis”, kojim je proglašen za ”Menadžera godine” od strane časopisa Ekonometar i magazina Biznis, a 2016. Dobio je Plaketu PKS za doprinos razvoju privrede i unapredjenje menadžmenta.

 

BIOGRAFIJA
rođen.12.02.1956.godine u selu Preseka,opština Ivanjica.

1981. diplomirao na Mašinskom fakultetu u Beogradu i odmah se zaposlio u metalcu
1982. – 1983.  glavni inž.tehnologije  Mehaničke obrade lima
1983. - 1985. rukovodilac  Pogona završne obrade
1985. - 1986.  šef proizvodnje
1986. - 1987.  direktor sektora teh.pripreme
1987. - 1989. direktor sektora proizvodnje.
1989. - 1994. pomoćnik generalnog direktora i v.d.direktor sektora za kvalitet
1994. - 2003. izvršni direktor za tehničko proizvodne poslove
Od  01.04.2005. - generalni direktor Metalca a.d.


Angažovanost:
    • Predsednika Parlamenta Privredne komore Raškog i Moravičkog okruga 2017.
    • Potpredsednik Privredne komore Srbije 2017.
    • Predsednik Regionalne privredne komore Kraljevo 2013-2016
    • Član Udruženja korporativnih direktora Srbije – UKDS
    • Član UO Srpske asocijacije menadžera u jednom mandatu
    • Član skupštine PK Srbije
    • Predsednik Odbora metalne i elektro industrije
    • Predsednik Kluba privrednika u Gornjem Milanovcu

 

Priznanja:
    • 2006:  dobitnik priznanja ”Kapetan Miša Nastasijević” i zlatnika za preduzetničku kulturu kao najbolji menadžer u regionu,
    • 2014: dobitnik  Zlatne plakete ”Takovski ustanak”, najvišeg priznanja opštine Gornji Milanovac
    • 2015: dobitnik  priznanja ”Planeta biznis”, kojim je proglašen za ”Menadžera godine” od strane časopisa Ekonometar i Magazina Biznis
    • 2016: Plaketa  Privredne komore Srbije za doprinos razvoju privrede i unapređenje menadžmenta

Oženjen, otac dvoje dece.