Metalac Grupa - Članci poređani po datumu: april 2016

 

 

Prvu nagradu Povelja "28. april", u ime Metalac posuđe d.o.o., primio je tehnički direktor Milan Filipović. Svečana dodela priznanja, povodom obeležavanja Svetskog dana bezbednosti i zdravlja na radu i Dana bezbednosti i zdravlja na radu u Republici Srbiji, održana je u Beogradu 28. aprila u Ateljeu 212. Svečanosti je prisustvovao resorni ministar Aleksandra Vulin i mnogobrojne zvanice.

Povodom obeležavanja 28. aprila – Svetskog dana bezbednosti i zdravlja na radu i Dana bezbednosti i zdravlja na radu u Republici Srbiji, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Uprava za bezbednost i zdravlje na radu u saradnji sa socijalnim partnerima izabralo je najbolje i dodelilo Nacionalna priznanja u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.

Ova priznanja se dodeljuju jednom godišnje. Ove godine, u kategoriji preduzeća preko 250 zaposlenih, Najviše priznanje je - Povelju „28. april“ dobilo je Metalac Posuđe koje je ispunilo brojne kriterijume. Ispunjenost uslova ispitivala je Uprava za bezbednost i zdravlje na radu uz učešće predstavnika socijalnih partnera, odnosno reprezentativnih organizacija zaposlenih i poslodavaca, inspektora rada i drugih stručnjaka iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.

U konkurenciji velikih i renomiranih kompanija (HBC Coca Cola, Hemofarm, Telenor, British American Tobacco…), Metalac Posuđe d.o.o. je izvojevalo još jednu pobedu i dokazalo da mu je mesto uvek među najboljima.

 

 

 

Nakon konkursa i poseta Metalcu

Objavljeno u Vesti

14042016

 

U Metalcu su sredinom aprila boravili Maja Lalić, kreativni direktor Mikser Hausa i jedan od osnivača regionalne mreže Balkan Design Network, Jelena Matić, vanredni profesor na Univerzitetu u Beogradu i član žirija na prošlogodišnjem konkursu Nove uspomene, zatim dobitnica specijalnih nagrada Jelena Bošković i Ana Ćuzović, kao i hrvatski dizajner tekstila Marko Petrić.

Iako nije bilo moguće okupiti sve dobitnike nagrada i članove žirija konkursa Nove uspomene, ova poseta je na obostrano zadovoljstvo poslužila bližem upoznavanju procesa u proizvodnji posuđa, kao i Metalčeve fabrike za proizvodnju kompozitnih Granmatrix ploča za opremanje enterijera, za šta se potrudila brojna Metalčeva ekipa. U novom izložbenom prostoru Metalca gosti su još jednom imali priliku da vide sve nagradjene radove, a dan je zabeležen fotoaparatom Marije Piroški, čije fotografije objavljujemo i ovom prilikom.

140420161

140420162

140420163

20160404 084051

Uz godišnjicu dodatno penzijsko osigurnanje za još 36 radnika, pa sada ima ukupno 330 zaposlenih čiju je lojalnost Metalac nagradio na ovaj način. Takođe, danas je 67 radnika dobilo jubilarne nagrade za 20, 30 i 40 godina neprekidnog rada i posvećenosti Kompaniji.

Metalac je tako obeležila 4. april, Dan preduzeća, podsećajući se na činjenicu da je jedna od danas najuspešnijih kompanija u Srbiji, započela zapravo pre 57godina u Gornjem Milanovcu, spajanjem dve zanatske radionice sa ukupno 37 radnika.

Danas Metalac grupa ima 14 preduzeća, 2000 zaposlenih, 5 fabrika u Gornjem Milanovcu, koje proizbode posuđe, sudopere, bojlere, kompozitne materijale, automobilske delove i ambalažu. Ostalo su trgovinska preduzeća u zemlji i inostranstvu. Metalac izvozi u oko 30ak zemalja sveta.

Nahjvažnije je naravo da je reč o jednoj od najzdravijih kompanija u Srbiji. Tako je upravo objavljeno da je Metalac uspešno završio i prvi kvartal 2016. Sa 18,2 miliona eura ukupne realizacije plan je ostvarien sa 114% uz čak 27% rasta u odnosu na isti period prethodne godine.

Pet proizvodnih društava učestvuju u ukupnoj realizaciji sa 8,6 miliona eura, odnosno 47% i skoro sva beleže rast, najviše kor biznis Metalac posuđe sa oko 32% boljom realizacijom nego u prvom kvartalu 2015. Pet trgovačkih preduzeća na domaćem tržištu ostvarilo je skoro 7,5 miliona eura prometa, što predstavlja 41% ukupne realizacije Metalac grupe i takođe su sva zabeležila rast koji na nivou cele “domaće trgovine” iznosi skoro 19%. Rast postoji i na nivou ukupnog prometa četiri trgovinskih preduzeća u inostranstvu i to za prosečnih 24%, ali njihovo ukupno učešće u realizaciji Metalac grupe je sišlo na oko 11,5%. Naime, treba imati u vidu da i Metrota i Metalac Ukraina pomake realno prave u odnosu na značajno niža ostavrenja u prethodnih par godina, kada je došlo do velikog pada prodaje zbog poznatih razloga. Jedino Promometal iz zagreba beleži pad od preko 20% u odnosu na prvi kvartal 2015.

U svakom slučaju za konačnu ocenu upešnosti kvartala Metalac ipak čeka da prihodima suprostavi rashode pa tek onda zaključi koliko realno može biti zadovoljan.